ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΕΡΣΕΦΑΝΟΥ"

Αθλητικό Σωματείο το οποίο ασχολείται καθαρά με αθλητικές δραστηριότητες και πολιτιστικές, το οποίο ιδρύθηκε το 1956.
 
Η κοινότητα Τερσεφάνου ανέκαθεν, χαρακτηρίζετο και ως η ποδοσφαιρομάνα της Επαρχίας Λάρνακος και των περίχωρων, διέθετε μάλιστα ποδοσφαιρική ομάδα από το έτος 1930, περίοδο όπου ήτο ελάχιστες στην Κύπρο οι ποδοσφαιρικές ομάδες και διοργάνωνε αγώνες με ομάδες άλλων χωρίων ή κωμοπόλεων.
 
Πρωτεργάτης για την δημιουργία και οργάνωση ποδοσφαιρικής ομάδος στην Κοινότητα μας αλλά και την γνώση του ποδοσφαίρου ήτο κάποιος διδάσκαλος με το όνομα Κίρκος που διορίστηκε στο Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας Τερσεφάνου κατά ή περί το 1930.
 
Μετά το έναυσμα που δόθηκε από τον συγκεκριμένο δάσκαλο άρχισαν πλέον πολλοί νέοι στην Κοινότητα μας να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και δημιουργήθηκε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στην Κοινότητα μας, η οποία είχε θαυμάσια αποτελέσματα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες που διοργάνωνε με τα γύρω χωριά όπως το Κίτι, Περβόλια, Μαζωτό  και άλλα χωριά και διέθετε αξιόλογους ποδοσφαιριστές.
 
Η δημιουργία του Εθνικού Τερσεφάνου, ήλθε το 1956 κατά την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα όπου κάποιοι νεαροί στην Κοινότητα, έχοντας ως πρώτιστο καθήκον αρχικά την βοήθεια στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 αλλά και την δημιουργία μιας υγιούς απασχόλησης για τους νέους στην Κοινότητα μας, δημιούργησαν το Αθλητικό Σωματείο Εθνικός Τερσεφάνου.
 
Τα χρώματα της ομάδας μας είναι πράσινο και άσπρο και το έμβλημα αυτής ο Παρθένων καθ’ ότι κατά την περίοδο ίδρυσης της επικρατούσε έντονο το στοιχείο της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και έτσι γι’ αυτό φέρει και το συγκεκριμένο όνομα αλλά και το συγκεκριμένο έμβλημα, καθ’ ότι ένα από τα οράματα των ιδρυτών του Σωματείου οι οποίοι ήτο και εραστές του αγώνα 1955-1959 ήτο η ένωση με την Ελλάδα, όπως ήτο τότε όραμα της μεγάλης πλειοψηφίας των Κυπρίων.
 
Τα χρώματα της ομάδας αντί λευκό και γαλανό ως είθισται σ’ όλα τα Σωματεία που ιδρύθηκαν τότε μ’ αυτό το όραμα είναι πράσινο – άσπρο καθ’ ότι οι ιδρυτές του Σωματείου, ήτο οπαδοί και φίλοι της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρνακος, Πεζοπορικός όμιλος Λάρνακος, της οποία και αυτής τα χρώματα ήτο πράσινο άσπρο.
 
Κατά την περίοδο μετά το 1956 μέχρι και το έτος 1974 ελάμβανε μέρος σε διάφορα τουρνουά και άλλες ποδοσφαιρικές συναντήσεις ή πρωταθλήματα "επτά κάθε ομάδα"με ομάδες άλλων χωριών.  Ένα από τα επιτεύγματα της ομάδας ήτο η συνεχής συμμετοχή στους νυκτερινούς αγώνες που διοργάνωνε το Σωματείο ΑΣΙΛ Λύσης στο γήπεδο του στην Λύση όπου ελέμβαναν μέρος ομάδες απ’ όλη την Κύπρο και το εξωτερικό καθ’ ότι ήτο το πρώτο γήπεδο παγκύπρια με χόρτο όπου έφθασε στο τελικό σε δύο περιπτώσεις ανάμεσα σε 300 και πλέον ομάδες απ’ όλη την Κύπρο.  Την περίοδο του 1970 μέχρι το 1974 το τουρνουά αυτό ήτο το ποδοσφαιρικό γεγονός της Κύπρου όπου ελάμβαναν μέρος όλες σχεδόν οι ομάδες της Κύπρου και όλοι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζοντο στην Κύπρο από την Α’ Κατηγορία μέχρι το Αγροτικό.
 
Μετά το 1975 όπου δημιουργήθηκε η ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Νεολαίας ΣΕΚ Λάρνακος, ο Εθνικός Τερσεφάνου, ήτο ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας και συμμετέχει ανελλιπώς στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ομοσπονδία έκτοτε μέχρι και σήμερα.
 
Ο Εθνικός Τερσεφάνου στέφθηκε πολλές φορές πρωταθλητής και Κυπελλούχος στην Ομοσπονδία που συμμετείχε, κατάφερε δε κατά ή περί το 1978 να διεκδικήσει τότε την άνοδο στη Γ’ Κατηγορία, αλλά δεν μπορούσε να εγγραφεί τότε στην ΚΟΠ καθ’ ότι ένα από τα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων στην ΚΟΠ, ήτο ο αριθμός των Κατοίκων του χωριού απ’ όπου προέρχετο το Σωματείο που θα εγγράφετο στην ΚΟΠ και η κοινότητα μας δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό κατοίκων.
 
Ακόμη το Σωματείο μας διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις κατά τις εθνικές επετείους όπου λαμβάνουν μέρος νεαροί φίλοι του Σωματείου με εξαιρετική επιτυχία.
 
Κατά ή περί την 13/03/1988 ενεγράφηκε στον Έφορο Σωματείων στην Λευκωσία στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αθλητικό Σωματείο και έλαβε αριθμό εγγραφής 661 το οποίο διέπεται από τους Νόμους και Κανονισμούς του Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου.  Αργότερα κατά ή περί την 16/11/1990 ενεγράφηκε στο Μητρώο του Κ.Ο.Α και ΑΝΑΓΝΩΡΊΣΤΗΚΕ ΩΣ Αθλητικό Σωματείο από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και έλαβε αριθμό εγγραφής 158.
 
Κατά ή περί το έτος 1993 χάρη στην προσωπικότητα, των εκάστοτε διοικούντων του Σωματείου και την εργατικότητα των φίλων και μελών του, κατάφερε με πολλούς κόπους και θυσίες να αγοράσει δική του γη και να αποκτήσει το δικό του οίκημα στο Κέντρο της Κοινότητας μας το οποίο απολαμβάνουν σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του Σωματείου.
 
Πρόκειται για τριώροφο κτίριο όπου το ισόγειο του χρησιμοποιείται ως Καφενείο και ο πρώτος όροφος είναι αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου.
 
Το Σωματείο μας πρόκειται για ένα καθαρά αθλητικό Σωματείο το οποίο είναι εγγεγραμμένο στον Έφορο Σωματείων και αναγνωρισμένο από τον Κ.Ο.Α με δική του οντότητα και είναι ο ιδιοκτήτης του τριώροφου κτιρίου όπου στεγάζεται και καμία σχέση δεν έχει με κομματικές παρατάξεις.
 
Την δεκαετία μεταξύ 1975 μέχρι το 1985 ήτο η χρυσή δεκαετία του Εθνικού Τερσεφάνου, όπου η ομάδα κατάφερε μέσα σ’ αυτά τα δέκα χρόνια να στεφθεί για 6 φορές πρωταθλήτρια στον όμιλο όπου αγωνίζετο.
 
Η ομάδα του Εθνικού πάντοτε πρωτοστατούσε σε ιδέες και έργα στην κοινότητα μας.
 
Η αρχή έγινε το 1993 με την  ανέγερση του οικήματος, το οποίο στεγάστηκε το Σωματείο, του οποίου είναι ο απόλυτος ιδιοκτήτης τούτου του Κτιρίου, χωρίς να έχει οποιεσδήποτε οφειλές σε τρίτα πρόσωπα ή Τραπεζικούς Οργανισμούς.
 
Το έτος 1997 με πρωτοβουλία των ποδοσφαιριστών της ομάδος αγοράσθηκε γεννήτρια και προβολείς για να μπορούν οι ποδοσφαιριστές να προπονούνται κατά τις βραδινές ώρες, καθ’ ότι κατά την διάρκεια της ημέρας ήτο αδύνατο λόγω της εργασίας τους.
     
Στο πηδάλιο του Σωματείου ήτο πάντοτε άτομα που προνοούσαν και φρόντιζαν για το καλώς νοούμενο συμφέρον του Σωματείου αφήνοντας πίσω το προσωπικό τους συμφέρον και τυχόν έριδες μ’ άλλα πρόσωπα γι’ αυτό κατάφερε από το 1956 μέχρι σήμερα να είναι εν’ ζωή και να πρωταγωνιστεί πάντοτε στα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου, στο επίπεδο όπου αγωνίζεται.  
 
Τα τελευταία 8 χρόνια η ομάδα έχει μόνιμο προπονητή όπου με την εργασία τόσο του ίδιου αλλά και την μεθοδικότητα των ποδοσφαιριστών, των παραγόντων του Σωματείου και την βοήθεια της Κοινότητας έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα η οποία ευρίσκεται σε αξιοζήλευτα επίπεδα τόσο σε οργάνωση όσο και σε επίπεδα απόδοσης, έχει καταφέρει να φτάσει σε 4 τελικούς Κυπέλλου της Ομοσπονδίας όπου αγωνίζεται, έχει δύο κατακτήσεις κυπέλλου και έφτασε δύο φορές στους Ημιτελικούς Κυπέλλου σε Παγκύπριο επίπεδο με τις υπόλοιπες ομάδες του αγροτικού ποδοσφαίρου που στέφθηκαν  κυπελλούχοι στην δική τους Ομοσπονδία.
 
Την φετινή χρονιά δε η ομάδα έχει δημιουργήσει Ακαδημίες για μικρά παιδάκια όπου με τους πρώτους φιλικούς αγώνες που έκανε έδειξε ότι ευρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και το Σωματείο ευελπιστεί ότι την νέα χρονιά θα συμμετέχει σε παγκύπρια πρωταθλήματα για παιδάκια.
 
Η ομάδα του Εθνικού αγωνίζεται στο Κοινοτικό Γήπεδο Τερσεφάνου και προπονείται συστηματικά σ’ αυτό, όπου η Κοινότητα Τερσεφάνου έχει καταφέρει να φτιάξει ένα γήπεδο στολίδι όχι μόνο για την Κοινότητα μας αλλά και για την γύρω περιοχή.
 
Το Σωματείο του Εθνικού Τερσεφάνου είναι ένα Σωματείο που εδρεύει στην Τερσεφάνου, διατηρεί ποδοσφαιρική ομάδα και έχει και πολιτιστικό τμήμα όπου διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και μπορεί ο καθένας να εγγραφεί ως μέλος αυτού αλλά και να συμμετέχει με το δικό του τρόπο στο Σωματείο και καμία σχέση δεν έχει ούτε και θα ήθελε να έχει με κόμματα ή οργανώσεις.  
 
Το  Σωματείο δε μετά από την δημιουργία της σελίδας στον ιστότοπο της Κοινότητας Τερσεφάνου δεσμεύεται ότι θα ενημερώνει οποτεδήποτε χρειάζεται την σελίδα που δημιουργήθηκε για τα νέα του Σωματείου.
 
 Για την φετινή περίοδο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδος είναι ο Παύλος Κυριάκου, η ομάδα αγωνίζεται δε στο Πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Νεολαίας ΣΕΚ Λάρνακος και αυτή την στιγμή είναι στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 42 βαθμούς, 1 βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο ομάδα του Σουρoυκλή Τρούλλων.  Μέχρι στιγμής σε 17 αγώνες πέτυχε 15 νίκες και έχει 2 ήττες.  Πέτυχε 65 τέρματα και δέχθηκε 17. 
 
Το δυναμικό της ομάδος αποτελείται από 28 ποδοσφαιριστές.
 
Οι αρχηγοί της ομάδος είναι ο Λάζαρος Ιακώβου, ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Α’ Κατηγορία στην ΑΕΚ Λάρνακος, Απόλλωνα και σε άλλες ομάδες στην Α’ Εθνική Κατηγορία της Ελλάδος, ήτοι σε Παναχαϊκή και Απόλλωνα Καλαμαριάς και υπήρξε μέλος της Εθνικής Ανδρών.
     
Επίσης, είναι ο Στέλιος Στέλιου και Ανδρέας Κοντού οι οποίοι υπήρξαν μέλη όλων των Εθνικών Ομάδων της Κύπρου στις νεαρές ηλικίες, ο δε Ανδρέας Κοντού αγωνίζεται στην ομάδα της Κοινότητας μας τα τελευταία 7 χρόνια.
 
Οι υπόλοιποι παίκτες, πλείστοι εκ των οποίων είναι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στις μικρές κατηγορίες της Κύπρου είναι οι ακόλουθοι:
 
Άγγελος Βάττης, Λούκας Βάττης, Δημήτρης Βάττης, Αντώνης Πορφυρίου, Λούκας Πορφυρίου, Ανδρέας Ανδρέου, Αντώνης Σάββα, Σώτος Ιουλιανού, Ανδρέας Παντελή, Παναγιώτης Παναγή, Στέφανος Καλλινίκου, Βαλεντίνος Σοφού, Χρίστος Ηλία, Λουκά Λούκας, Κυριάκος Ανδρέου, Αναστάσης Στυλιανού, Ευσταθίου Χρύσανθος – Μάριος, Κουτσού Σωτήρης, Λούης Μάππουρας, Γιώργος Λαζάρου.
 
Ακόμη στο δυναμικό της ομάδας είναι οι νεαροί: Δημήτρης Χαραλάμπους, Νεκτάριος Κανικλής, Μενέλαος Σταυρινού, Ραφαέλος Παναγιώτου και ο μικρότερος σε ηλικία Γιώργος Περικλή.
 
Αυτά είναι σε λίγες γραμμές η ιστορία, το παρόν και το μέλλον του Σωματείου.