Η κοινότητα της Τερσεφάνου βρίσκεται στην επαρχία της Λάρνακας και απέχει 14 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρνακας.

Το χωριό είναι κτισμένο στην παράκτια πεδιάδα της Λάρνακας, σε μέσο υψόμετρο 50 μέτρων. Το ανάγλυφο της περιοχής είναι γενικά καμπίσιο, το δε υψόμετρο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι κάτω των 100 μέτρων. Το τοπίο της περιοχής είναι διαμελισμένο από τον ποταμό Τρέμιθο.

Η Τερσεφάνου δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 360 χιλιοστόμετρα και στην περιοχή της καλλιεργούνται σιτηρά (κυρίως κριθάρι), νομευτικά φυτά, λαχανικά, ελιές αμυγδαλιές, χαρουπιές καθώς και λίγες συκιές και εσπεριδοειδή.

Το χωριό περιλαμβάνεται στο μεγάλο αρδευτικό έργο του Νότιου Αγωγού και έχει ωφεληθεί στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του, με την άρδευση έκτασης γης 147 εκταρίων. Στην έκταση αυτή προωθείται η εφαρμογή σχεδίου αναδασμού.

Από συγκοινωνιακής άποψης η Τερσεφάνου συνδέεται στα νοτιοανατολικά με το χωριό Κίτι (3 χιλιόμετρα) και μέσω του με την πόλη της Λάρνακας.

Η κοινότητα στη μακρόχρονη ιστορία της γνώρισε μεγάλες πληθυσμιακές αυξομειώσεις. Συγκεκριμένα το 1881 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 198, αυξήθηκαν το 1891 στους 229 και το 1901 στους 314. Το 1911 οι κάτοικοι ανήλθαν στους 382 για να μειωθούν στους 350 το 1921. Το 1931 οι κάτοικοι αυξήθηκαν στους 353 και το 1946 στους 474. Στην απογραφή του 1960 οι κάτοικοι μειώθηκαν στους 458 για να αυξηθούν στους 506 το 1973 και στους 575 το 1976. Μετά το 1976 στην Τερσεφάνου δημιουργήθηκαν σε τρεις περιοχές συνοικισμοί αυτοστέγασης για τις ανάγκες των εκτοπισμένων με αποτέλεσμα στην απογραφή του 1982 οι κάτοικοι του χωριού να ανέλθουν στους 700. Σήμερα στην κοινότητα διαμένουν πέρα των 1000 κατοίκων.

Δύο χιλιόμετρα βορειανατολικά του χωριού, και μέσα στα διοικητικά του όρια βρίσκεται κτισμένο, πάνω στο ποταμό Τρέμιθο, το ομώνυμο φράγμα χωρητικότητας 1.614.000 μ3. Σκοπός του φράγματος είναι η άρδευση, μαζί με γεωτρήσεις της περιοχής, μιας έκτασης γης 663 εκταρίων που καλλιεργείται κυρίως με λαχανικά. Από το φράγμα του Τρέμιθου αρδεύεται και έκταση του χωριού Τερσεφάνου.

Από τον ποταμό Τρέμιθο και από πηγές στην περιοχή της Τερσεφάνου προμηθευόταν νερό η Λάρνακα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και αργότερα, μέσω υδραγωγείου που κατάλοιπα του είναι οι σωζόμενες Καμάρες της Λάρνακας.

Το χωριό υπήρχε κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια. Ο ντε Μας Λατρί, το αναφέρει ως tersephano και το περιλαμβάνει μεταξύ των φεούδων της περιόδου της Φραγκοκρατίας. Στην ίδια περιοχή γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας υπήρχαν και άλλα σημαντικά φέουδα και βασιλικές ιδιοκτησίες όπως το Κίτι, η Αλαμινός, ο Μαζωτός και η Δρομολαξιά. Σε παλιούς χάρτες το χωριό βρίσκεται σημειωμένο ως Chirifano, Chirafano και Chirafono.

Σύμφωνα με μια άποψη η ονομασία του χωριού προήλθε από το όνομα κάποιου Στεφάνου που πιθανό να ήταν ιδιοκτήτης της περιοχής κατά τα Βυζαντινά χρόνια. Οπότε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας από το ξενικό Der Stephanou προέκυψε το σημερινό Τερσεφάνου. Άλλη άποψη αναφέρει ότι η ονομασία μπορεί να είναι νεότερη των Βυζαντινών χρόνων, δηλαδή της περιόδου της Φραγκοκρατίας, οπότε η περιοχή πιθανό να ανήκε σε κάποιον σιρ Στέφανον ή ντε Στέφανο από όπου και πάλι προήλθε η σημερινή ονομασία του. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Pococke, που επισκέφτηκε την Κύπρο το 1738 αναφέρει το χωριό ως Der Stephane. Αξίζει να αναφερθεί ότι και το χωριό Βατιλή της Μεσαορίας μνημονεύεται σε μεσαιωνικές πηγές ως Στεφάνου Βατιλή. Πάντως κόμητες ντε Στέφανο μνημονεύει ο Στέφανος Λουζινιανός στο περί Κύπρου έργο του.

Στο χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες και εξωκλήσια. Ξεχωρίζουν εκείνη της Αγίας Μαρίνας που είναι κτίσμα του 17ου αιώνα, του Αγίου Γεωργίου Άρπερας που ιδρύθηκε το 1745, του Αγίου Ανδρονίκου κτίσμα του 16ου αιώνα και του Αγίου Γεωργίου του Ποταμού που είναι και αυτή κτίσμα του 16ου αιώνα.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα της ιστοσελίδας μας.

Στην περιοχή του χωριού υπάρχει αρχαιολογικός χώρος των προϊστορικών χρόνων. Και για τον αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες στη σχετική σελίδα.

Το 1881 εγκαταστάθηκε στο χωριό ο ζωγράφος Νικόλαος Παπαστεφάνου από τη Σύμη. Ο Παπαστεφάνου αγιογράφησε πολλές εικόνες που βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλές εκκλησίες σε ολόκληρη την Κύπρο. Την τέχνη του συνέχισε ο γιος του Νεόφυτος Ζωγράφος.
Η παράδοση της αγιογραφίας συνεχίζεται και σήμερα στα εργαστήρια των αγιογράφων Παπαιωάννη Καλλή, Μάριου Σταυρινού και Βασίλη Βασιλείου.

Η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου διατηρούσε δύο μετόχια στα όρια της κοινότητας.
Το πρώτο μετόχιο ήταν αυτό του Αγίου Γεωργίου της Άρπερας το οποίο κτίστηκε το 1736 από τον Ηγούμενο Καλλίνικο και σήμερα σώζονται μερικά ερείπια.
Το δεύτερο μετόχιο βρισκόταν στο κέντρο του χωριού εκεί που σήμερα είναι κτισμένο το καφενείου του Χρυσήβιος Νεοκλή και η ΣΠΕ Τερσεφάνου.
Το μετόχιο είχε περιουσία 1000 περίπου στρεμμάτων γης τα οποία πώλησε στους κατοίκους του χωριού ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄ ο οποίος ήταν τότε μητροπολίτης Κιτίου. Με αυτή την πράξη του κατέστη ευεργέτης της κοινότητας.

Στη δυτική πλαγιά του χωριού υπάρχει τρεχούμενο νερό το οποίο βρήκε μια γυναίκα ονόματι Χριστίνα κατόπιν οραματισμού του Τιμίου Σταυρού. Το νερό αυτό διοχετεύεται σε δύο χαβούζες και χρησιμοποιείτο ως πόσιμο μέχρι και το 1965. Η μεγαλύτερη χαβούζα είναι κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής και σώζεται στο κέντρο του χωριού.

 

Πηγή:

Το κείμενο ετοιμάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Τερσεφάνου