Φτάνοντας στην κοινότητα της Τερσεφάνου από το χωριό Κίτι θα συναντήσουμε στα δεξιά μας ένα μικρό χώρο πρασίνου και λίγο πιο πάνω το μεγάλο πάρκο που είναι αφιερωμένο στους αγνοούμενους της Kοινότητας.

Προχωρώντας προς το κέντρο του χωριού θα δούμε στα αριστερά μας το δημοτικό σχολείο και το δημόσιο νηπιαγωγείο. Φτάνοντας στη μικρή πλατεία του χωριού θα δούμε στα δεξιά μας το οίκημα των λαϊκών οργανώσεων Τερσεφάνου. Στα αριστερά μας δεσπόζουν οι εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Νεκταρίου (πιο πολλές πληροφορίες για τις εκκλησίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα για τις εκκλησίες). Δίπλα από τις εκκλησίες βρίσκονται τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Προχωρώντας θα βρούμε στα δεξιά μας το οίκημα των Εθνικοφρόνων Σωματείων και το αρχαίο μνημείο της Χαβούζας. Ακριβώς απέναντι από τη Χαβούζα είναι το υποκατάστημα της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας. Συνεχίζοντας την περιδιάβασή μας στο χωριό προς τα δυτικά, θα βρούμε τη δεύτερη χαβούζα και λίγο πιο πάνω το τελευταίο Λαγούμι όπου στα παλαιότερα χρόνια μαζευόταν εκεί το νερό για να μεταφερθεί τελικά στις Χαβούζες όπου έπαιρναν οι κάτοικοι νερό για τις ανάγκες τους. Πιο δυτικά θα βρούμε το κοινοτικό στάδιο ποδοσφαίρου.

Από το κέντρο του χωριού προς τα βόρεια θα βρούμε το εκκλησάκι του Αγίου Δημητριανού.

Γύρω από τον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού βρίσκονται διάφοροι οικισμοί όπως ο προσφυγικός οικισμός αυτοστέγασης, τα σπίτια που κτίστηκαν σε γη που παραχώρησε το κράτος στις φτωχές οικογένειες και διάφορα ιδιωτικά οικιστικά συγκροτήματα.

Πηγή:

Το κείμενο ετοιμάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Τερσεφάνου